پسته

یکی از محصولات اصیل ایرانی پسته است که در مناطق خشک و گرم کشورمان کشت می شود.
این محصول خوشمزه بسیار مغذی بوده و دارای خواص فراوانی است. پسته ایرانی به صورت خام و بو داده مصرف می شود. پسته به دلیل خواص بالا و طعم لذیذی که دارد در محصولاتی مانند بستنی، کیک و میله های پروتئینی استفاده می شود. همچنین به دلیل داشتن چربی طبیعی، کره نیز از آن گرفته می شود. پسته ها بر اساس شکل ظاهری به دو دسته تقسیم می شوند. فندقی و بادامی. هر کدام از این دو گروه انواع مختلفی دارند.
در دنیا به صورت کلی ۳ نوع پسته با نام های لاتین وجود دارد که عبارت است از :
پسته های کشیده (Long)
پسته های کروی شکل (Round)
پسته‌های کروی که عموما درشت هستند (Jumbo)
اما نام گذاری پسته در ایران کمی متفاوت تر از سایر کشورهاست.
پسته ها در ایران با نام های احمد آقایی، بادامی، اکبری، فندقی، کله قوچی و از این قبیل نام گذاری می‌شوند.​​​​​​​

پسته احمد آقایی

 پسته احمد آقایی نسبتاً بزرگ است و پوسته آن از یک طرف نیمه باز و از طرف دیگر کاملاً باز شده است.
پسته احمد آقایی در برخی از بازارها مانند هند و یونان بسیار محبوب است. تولید این پسته روز به روز در حال افزایش است. شکل ظاهری پسته احمد آقایی شبیه انواع پسته آمریکایی است. همچنین در بین این چهار رنگ پسته، سفیدترین رنگ پوسته را دارد. ناگفته نماند، این پسته در زیر نور آفتاب خشک می شود.​​​​​​​ 
از نظر میزان صادرات نیز پسته احمد آقایی درصد بیشتری را به خود اختصاص داده است

رنگ پوسته: سفید استخوانی
رنگ مغز: قرمز روشن تا ارغوانی به علاوه سبز
شکل: بلند​​​​​​​​​​​​​​

خصوصیات ظاهری:


پسته خام طبیعی
پسته بو داده
پسته بو داده و نمک
پسته بو داده و نمک زده
پسته بو داده و نمک زده با آهک اضافه شده

انواع پسته احمدآقایی:

پسته اکبری

بلندترین پسته ایرانی متعلق به پسته اکبری است. همچنین در بین پسته های ایرانی به عنوان گران ترین نوع پسته نیز شناخته می شود. معمول ترین مشخصه برای شناسایی پسته اکبری این است که عرض سر و انتهای پسته تقریباً یکسان است. دارای بالاترین مغز پسته در انواع پسته ایرانی است. پسته اکبری نیز در زیر نور آفتاب خشک می شود. همچنین، باز کردن این پسته نیز بسیار آسان است.​​​​​​​

رنگ پوسته: کرم تیره
رنگ مغز: بنفش قهوه ای و سبز
شکل: بلند

خصوصیات ظاهری:

انواع پسته اکبری:


پسته خام طبیعی
پسته بو داده
پسته بو داده و نمک
پسته بو داده و نمک زده
پسته بو داده و نمک زده با آهک اضافه شده

پسته کله قوچی یا پسته شریفی یکی از پسته‌های پرطرفدار و پرفروش بازار خشکبار است. این پسته به دلیل ظاهرزیبا و طعم عالی که دارد جزو پسته‌های لوکس به شمار می‌آید.
​​​​​​​پسته کله قوچی به دلیل مغز درشتی که دارد شبیه کله‌ قوچ است و از این جهت به آن پسته کله قوچی گفته می‌شود. پسته کله قوچی جزو پسته‌های گران قیمت و لوکس به حساب می‌آید و به خاطر داشتن مغز درشت و خوشرنگ در مصارف مختلفی از جمله شیرینی‌پزی و بستنی‌سازی هم کاربرد زیادی دارد

پسته کله قوچی

پسته فندقی

پسته فندقی پسته بسیار ترد و خوشمزه‌ایست ظاهر کوچک، شبیه به فندق دارد و از همین روست که به پسته فندقی معروف شده است.
این پسته خواص بسیار زیادی نیز برای بدن ما دارد. پسته فندقی به دلیل وجود ویتامین‌ها متنوع و متعدد در خودش بسیار برای شفافیت و جوان‌سازی پوست کارساز است. پسته برای لاغری هم یک آجیل مناسب است. علی‌الخصوص پسته خام یک مبارز ضد سرطان و کاهش دهنده استرس و اضطراب در ما است. فیبر هم به جلوگیری از یبوست کمک زیادی می‌کند. پسته همچنین به بهبود عملکرد قلب و عروق مدد می‌رساند و موجب می‌گردد تا احتمال سکته قلبی به حداقل برسد.